Keresés ebben a blogban

2020. május 9., szombat

Az Ipar 4.0 fogalma és megjelenése a vállalati gyakorlatban

Tanszékünk kutatócsoportja egy EFOP 3.6.2 projekt keretében kapott lehetőséget, hogy az Ipar 4.0 hatásait, megjelenési formáit vizsgálja különféle iparágakban és ellátási láncokban, és feltérképezze a technológiákat és a szervezetre gyakorlolt hatásokat.

Ennek a kutatási folyamatnak a szemelvényeit osztjuk meg az elkövetkező alkalmakkor itt a blogunkon. A kezdő téma az Ipar 4.0 fogalmának körüljárása.

A most bemutatott tanulmány célja az volt, hogy meghatározza az Ipar 4.0 fogalmát, rendszerezze technológiáit, és bemutasson néhány, a vállalatok számára kiemelten fontos felhasználási lehetőséget és problematikus kérdéskört. A cikk első lépésként összefoglalta, hogy a kutatók miként próbálták megfogalmazni az Ipar 4.0 jelenségét, majd összefoglalta azokat a technológiákat, amelyeket leggyakrabban alkalmaznak az Ipar 4.0-ban jártas vállalatok működésében, és felvázolt egy folyamatot, amelynek során az Ipar 4.0 ki tud teljesedni egy vállalaton belül. A tanulmány összegyűjtött számos olyan problematikus kérdést is, amelyek az Ipar 4.0 megvalósításának gátat szabhatnak, így például a hiányzó digitális stratégiát, az ismeretlen mértékű beruházástól való félelmet, a munkaerő összetételét és felkészültségét és természetesen az adatbiztonságot. A tanulmány empirikus része négy, vállalati szakemberekkel készült interjúra épül, amelyben Magyarországon működő vállalatok Ipar 4.0 gyakorlatába kapunk betekintést. A vizsgált cégek mind elindultak már az Ipar 4.0 megvalósításának útján, különböző lépcsőfokokat elérve. Bármely vállalat esetét is nézzük, a vállalatok alapvetően bizonytalanok a beruházás tekintetében. Nincsenek benchmarkok, a beruházás mértéke nehezen tervezhető és ismeretlen, és általában nehéz a fennatrtáshoz, működtetéshez, karbantartáshoz szakképzett munakerőt találni, nem is beszélve más jellegű, a dolgozókat érintő problémáról, mint pl. a szervezeti ellenállás. Az Ipar 4.0 beruházások eredményeképpen keletkező big data nemcsak tárolási, hanem feldolgozási kihívás elé is állítja a vállalatokat. Ami azonban még ennél is kritikusabb, az ezeknek az adatoknak a védelme, amelyre ugyancsak nincsenek még standard megoldások.

Az eredeti forrás: Nagy Judit: Az Ipar 4.0 fogalma és kritikus kérdései - vállalati interjúk alapján. Vezetéstudomány, 50 (1) pp. 14-26.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése