Keresés ebben a blogban

2016. április 14., csütörtök

Kis- és középvállalkozások és a közbeszerzés

A Kis és középvállalkozások helyzete eleve determinálja, hogy milyen szerepet játszanak a közbeszerzésben ezek a vállalkozások. Hogy miért szükséges a KKV-k és a közbeszerzés kapcsolatát feltárni? Mert választ kaphatunk olyan kérdésekre, mely az ajánlattevők számának csökkenéséről szól, vagy éppen arról, milyen drága az ajánlattétel. A KKV-k támogatás kulcskérdés mind a foglalkoztatás növelése, mind a közbeszerzés vonzóbbá tétele szempontjából, amennyiben valódi verseny szeretnénk a közbeszerzési piacon. A magyar KKV-k vizsgálatának eredményei összecsengenek az európai eredményekkel, azonban néhány érdekes különbségre érdemes felhívni a figyelmet. A 2014-15-ben lefolytatott kérdőíves felmérés eredménye alapján a KKV-k szerint a legfőbb sikertelenségi okokként a csak áralapú értékelési szempontot, valamint a referencia-előírás magas értékét emelték ki. Ez összhangban van azzal, hogy ennek megfelelően leginkább, ha indultak akkor árversenyben szenvedtek vereséget és hogy a változtatás irányát az áralapú értékelési rendszer megváltoztatásával és az összességében legelőnyösebb ajánlat értékelési szempont alkalmazásával, továbbá a referencia mértékének csökkentésével érnék el. Kiemelkedő probléma ugyanakkor a fizetési határidők és a papírmunka csökkentése iránti igény. Túlértékelik, amennyiben az ajánlatkérő időben fizet és biztos megrendelő az előbbiekben megfelelően. Bár kevésbé számszerűsítik, valójában igen drágának tartják a közbeszerzésben történő ajánlattétel költségeit. Érdekes szempont, hogy egyértelműen hiányosságokat jeleznek saját projektjeik menedzselésében, mely közvetlen hatással lehet a közbeszerzési szerződés kikényszeríthetőségére, tovább a szerződések nehézkes módosítási lehetőségeire. Ezzel együtt fennáll a közbeszerzésben a tudásbeli hiányosság, ami tovább nehezíti mind az ajánlattételt, mind az esetlegesen megnyert projekt későbbi menedzselését.

Összességében elmondható, hogy a magyar kutatási eredmények alátámasztották az európai eredményeket, jelesül, hogy a csak áralapú verseny, a referencia mértéke, a késői fizetés, papírmunka és az esetlegesen bizonytalan ajánlatkérői előírás vezet elsősorban a sikertelen ajánlattételhez. Az egyik legfontosabb hozzáadott érték a tenderezés költségeinek rendkívül magas volta mellett az a megállapítása a válaszadóknak, hogy a megnyert szerződés teljesítése milyen nehézséget jelent számukra. Ez azonban elsősorban nem közbeszerzési kérdés.

A kutatási összefoglalót készítette: Tátrai Tünde.
Kis- és középvállalkozások helyzete a magyar közbeszerzési piacon – Budapesti Corvinus Egyetem kutatása, a kutatás kezdeményezője a Public Works and Government Services Canada’s Office of Small and Medium Enterprises valamint a National Procurement Services of Ireland.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése