Keresés ebben a blogban

2016. február 29., hétfő

A termelési kompetencia mérése új megközelítésben

A termelési kompetencia azt mutatja, hogy a termelés milyen mértékben támogatja egy vállalat üzleti stratégiáját, azaz milyen mértékű az összhang a vevői elvárásoknak megfelelően megfogalmazott versenyprioritások és a termelés nyújtott teljesítménye között.
Az eddigi irodalom feltárásakor arra a meglepő következtetésre jutottunk, hogy egyetlen kutatás sem vizsgál három tényezőt egyszerre:
1) azt, hogy vevők az egyes teljesítményszempontokat, például az árat, a megbízható szállítást, a minőséget, a rugalmasságot mennyire tartják fontosnak, és
2)  a termelés teljesítményét a versenytársak tükrében, hiszen a versenytársaknál kell jobbnak lenni, hogy a mi termékeinket vásárolják,
3)  az üzleti teljesítményt, amelyben az első két tényező összhangjának szintje lecsapódik.

Cikkünkben egy nemzetközi empirikus felmérés segítségével – amelyben számos hazai vállalat is részt vett – e három tényező közötti összefüggés feltárására tettünk kísérletet és a következő eredményekre jutottunk:
  - Amennyiben legalább egy olyan teljesítményszempont (például minőség) létezik egy vállalatnál, melynek teljesítménye lényegesen elmarad vevői fontosságától (a veszélyzónában van, azaz a példánál maradva a vevők jóval magasabb minőséget várnak el), az erősen rontja a vállalat üzleti teljesítményét, ezért célszerű az erőforrásokat ennek a teljesítményelemnek a javítására összpontosítani.
 -  Ha nincs is a veszélyzónában tényező, de vannak kisebb összhangbeli hiányok a teljesítmény és fontosság között, akkor is gyengébb az üzleti teljesítmény, mint azoknál a vállalatoknál, ahol teljesülnek a vevői elvárások.
 - Nem jelent – legalábbis az adott időszakban – pénzben kifejezhető előnyt a vevői elvárásoknál magasabb teljesítmény nyújtása.

Összességében a vizsgálat egyértelmű eredménye, hogy a termelés kompetenciája és az üzleti teljesítmény között szoros az összefüggés, ezért érdemes rá fokozott figyelmet fordítani. Az elemzéshez felhasznált fontosság-teljesítmény mátrix pedig egy kiváló eszköz, amely egyszerűségének köszönhetően a vállalati gyakorlatban is kiválóan alkalmazható.

Eredeti forrás: Szász, L., Demeter, K., Boer. H.: Production competence revisited – a critique and a new measurement approach, Journal of Manufacturing Technology Management, Vol. 26., No. 4, P. 536-560

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése