Keresés ebben a blogban

2016. február 16., kedd

A lean a versenyképesség ígérete(?)

A lean menedzsment hosszú ideje a vállalati vezetők „célkeresztjében” van. A vállalatok érdeklődése mögött az áll, hogy a lean menedzsment javít a vállalat versenyképességén. Másként fogalmazva, hangozhat az érvelés: a lean javítja a működési mutatókat (pl. minőség, átfutási idő) és ezáltal javulnak a pénzügyi és piaci mutatók is.
Egy nemzetközi felmérésben szereplő 453 termelő vállalat adatai alapján számunkra az a kép rajzolódik ki, hogy ez az összefüggés nem ennyire egyértelmű.
Az egyértelműen leszögezhető, hogy a lean termelő vállalatok működési teljesítménye jobb, mint a lean elveket nem követő termelő vállalatoké. Ezzel kapcsolatban egységes is a kutatók és a szakemberek tapasztalata.
A lean és nem lean termelő vállalatok között a pénzügyi mutatók tekintetében azonban nincsen különbség. Ez talán meglepő lehet, de a nemzetközi szakirodalomban valójában meglehetősen vegyes eredmények születtek. Persze mindenki tud hirtelen akár több céget is említeni ellenpéldaként, amelynél a lean jelentős javulást hozott – akár Magyarországról is. A nagymintás kutatások azonban azt mutatják, hogy általában ez a kapcsolat nem igaz.
Mégis mit tehetnek a lean vállalatok vezetői annak érdekében, hogy ténylegesen javuljanak a pénzügyi (ROS, ROI) és piaci (értékesítés, piaci részesedés) mutatók? Eredményeink alapján a termelésmenedzsmenthez közel álló területeket emeljük ki.
A pénzügyi és piaci szempontból jobban teljesítő lean termelő vállalatok előrébb járnak a beszállítók menedzsmentjében (pl. beszállítók választása, beszállítók értékelés, információáramlás). Továbbá igaz rájuk, hogy keresleti ingadozáshoz történő rugalmas alkalmazkodást biztosító kapacitások (mind a humán, mind a gépi) menedzsmentjében is jobbak.
Mit javaslunk ezek alapján a leanben gondolkodó vállalatoknak?
Mindez nem jelenti azt, hogy a vállalatoknak nem érdemes „erőlködniük” a lean bevezetésével. Ami világossá vált, hogy a lean menedzsment önmagában nem garancia az üzleti sikerre: szükséges, de koránt sem elégséges feltétele annak. Várakozásaink szerint a folyamatosan javuló operatív teljesítmény kiegyensúlyozott és stabil üzleti teljesítmény alapja lehet. A lean termelő vállalatok pedig nagyobb eséllyel kerülhetnek (maradhatnak?) ebbe(n) a körbe(n).


Eredeti forrás: Demeter Krisztina – Losonci Dávid (2011): Lean termelés és üzleti teljesítmény – nemzetközi empirikus eredmények. Vezetéstudomány, Vol. 42, No. 10, P. 14-27

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése