Keresés ebben a blogban

2015. október 12., hétfő

Hogyan hat a leányvállalati szerep a menedzsment gyakorlatok eredményességére?

A vállalatok versenyképességük növelése érdekében egyre gyakrabban kényszerülnek új és új menedzsment gyakorlatok bevezetésére, hogy versenyképességüket fenntartsák, sőt lehetőség szerint tovább növeljék. Egy csaknem 500 vállalatból álló nemzetközi mintán a menedzsment gyakorlatok és eredményességük közötti alapvető összefüggést vizsgáltuk multinacionális vállalatok leányvállalatainál. Vajon mindegyik leányvállalatnál ugyanazok a gyakorlatok a legjobbak? Az offshore cégek ugyanolyan eredményességgel alkalmazzák az egyes gyakorlatokat, mint például a fejlettség magasabb szintjén álló anyaországi vállalatok? De vajon milyen gyakorlatoknak a legnagyobb a hozadéka? Melyiket érdemes bevezetni? 
Eredményeink szerint az alacsonyabb képességekkel rendelkező, főként a termelésre fókuszáló offshore leányvállalatok a gyakorlatok bevezetésénél a költségek csökkentésében érnek el jelentősebb előrelépést, a differenciálásra nem hat a gyakorlatok bevezetése. Ugyanakkor a magasabb képességekkel rendelkező csoportok erőfeszítéseik eredményeként a minőségi, rugalmassági, időbeli teljesítményüket (azaz a differenciálási teljesítményt), és ezzel a vevői kiszolgálás színvonalát tudják javítani.
Talán nem okoz meglepetést, hogy a közép-kelet-európai régióban – amit magyar, román és szlovén leányvállalatok képviseltek – az átlagosnál lényegesen magasabb volt az offshore cégek aránya, azaz ebben a régióban főként a költségcsökkentés áll középpontban. Az viszont már meglepő lehet, hogy a költségek csökkentésében a leghatékonyabban a vevői integráció és az emberi erőforrások gyakorlatai segítettek, a lean menedzsment nem volt e gyakorlatok között. Ugyanakkor a fejlettebb képességű vállalatoknál a lean – néhány más gyakorlathoz hasonlóan – a differenciálás eszközeként ért el sikereket.
Amivel a cégek nem lőhetnek mellé, az az emberi erőforrás menedzsment fejlesztése, amely csaknem minden vállalatnál pozitívan hatott a teljesítményre, költségekcsökkentésben és differenciálásban is támogatva a vállalatokat.
Szóval mindezek alapján mit érdemes idehaza tenni? Egyszerűnek tűnik: a képességeket kell fejleszteni, fejleszteni, fejleszteni, hogy vállalataink maguk mögött tudják végre hagyni a költségfókuszt és egy fejlettebb csoportba kerüljenek.


Eredeti forrás: Demeter, K., Szász, L., Boer, H.: The effectiveness of manufacturing practices in different subsidiary types – consequences for CEE subsidiaries, a legjobb konferenciacikk díját elnyert cikk az Academy of International Business – Central and Eastern Europe Varsóban rendezett konferenciáján

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése