Keresés ebben a blogban

2015. október 19., hétfő

Civil – vállalati együttműködések a fenntartható fejlődés érdekében

A tanulmány célja, hogy áttekintse a civil szektor lehetséges szerepét a vállalati szféra tevékenységének fenntarthatóbbá válásában. Ez azért is különösen aktuális, mert a leginkább elterjedt nézetek szerint a civil szervezetek leginkább konfrontatív, kívülről változtató stratégiák (például bojkottok, lejárató kampányok stb.) révén tudnak változásokat kikényszeríteni a vállalati szféra környezetileg nem fenntartható gyakorlata esetén; ugyanakkor ennek a stratégiának a korlátai is nyilvánvalóak.
Cikkünk arra vállalakozik, hogy bemutassa és értékelje a kooperatív (belülről változtató, partnerségre törekvő) stratégiákban – mint például közös környezetvédelmi projektek, szaktanácsadás vagy egyéb tudásmegosztás – rejlő lehetőségeket.
Két felmérést végeztünk, az egyikben 302 hazai KKV, a másikban 54 környezetvédelemmel foglalkozó civil szervezet vett részt. A megkérdezett KKV-k 27%-a valamilyen formában már működött együtt környezetvédelmi területen civil szervezetekkel, a civilek 60%-ának volt vállalati együttműködési tapasztalata. A vállalatok számára a legfontosabb előnyök a külső szakértelemhez való hozzáférés (pl. energiahatékonyság, hulladékgazdálkodás stb.), míg az említett félelmek az együttműködésre fordított erőforrások megtérülésének bizonytalansága és a bizalmas információk lehetséges kiszivárgása voltak.

A megkérdezettek jelentős részének értékelése alapján azt mondhatjuk, hogy a civil-vállalati környezetvédelmi együttműködésekben komoly lehetőségek rejlenek, de ezt egyelőre a felek nem használják ki kellően.

 A cikk alapján az Európai Bizottság is készített egy bővebb összefoglalót, ami itt olvasható: http://ec.europa.eu/environment/integration/research/newsalert/pdf/more_scope_for_environmental_NGOs_to_influence_SMEs_in_Hungary_411na5_en.pdf

Eredeti forrás: Harangozó, G., Zilahy, G. (2015). Cooperation between business and non-governmental organizations to promote sustainable development. Journal of Cleaner Production. 89: 18–31. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése